subota, 13. listopada 2012.

Suiseki

Ima tih trenutaka kad te nešto lupi i odjedamput spoznaš nešto novo čudeći se kako ti to nije prije procirkuliralo sivim stanicama.
Ničim izazvan naletio sam na topic u suisekiju i u jednom trenutku sam skopčao da znam za suiseki već duže vremena, ali ja kao wannabe bonsaist nisam ni trenutka dvojio da je to nešto savim drugo i da kamenje nema veze s drvećem..

Tek kad sam shvatio kako isprazno može biti bonsai ljeto, kad nemaš što raditi, postalo mi je jasnije zašto neki bonsaisti rade i suiseki.

No hajde, suiseki ovo, suiseki ono... što je suiseki?

Suiseki

Ne volim povijest pa neću o tome kako je što nastalo i tko je to razvio. Suiseki je umjetnička forma kroz koju (ne)običnom kamenu dajemo vrijednost koju u prirodi nemaju. Ima bezbroj definicija no pokupit ću osnovne natuknice iz toga.
U prirodi pronalazimo kamen neobičnog oblika, boje ili teksture, nešto po čemu se ističe. Kad ga izvadimo iz okoline i stavimo na dlan, naša sposobnost za viđenje stvari pomješana s maštom i kreativnm razmišljanjem u tom kamenu može vidjeti razne slike. Taj kamen može ličiti na minijaturnu planinu ili čak cijeli pejzaž, pruge različite boje daju dojam potoka, slapova, trave, štogod možete zamisliti, oblik može prikazivati malu pećinu, klisuru ili liticu, dakle mašta je granica.
E sad, da bi taj kamen postao suiseki, potrebno ga je pripremiti i prezentirati na način da upravo te neke njegove osobine postanu vidljive i drugima.

Kamen se očisti, opere, tretira nekim sredstvima (uključujući Domestos) kao bi mu površina bila čista, boje jasne i kako bi bile uklonjene svve nečistoće i suvišne stvari poput nakupina kamenca, raznih nekih naslaga itd. Svaki suiseki kandidat definitivno ima neku prednju stranu koja zapravo predočava nešu željenu sliku, i ono što je bitno, ima i donju stranu koja se najčešće obrađuje (ili reže ako se ima mehanizacija) kako bi kamen imao stabilnu bazu.

I još jedan dodataka koji je dio ove umjetnosti je daiza, postolje od obrađenog drveta koje je oblikovano prema formi kamena. Daiza je postolje koje je napravljeno isključivo za pojedini kamen i ono postaje dio eksponata. Izrada daize je zaista kreativan posao, ponekad i mukotrpan, ali doprinosi konačnom izgledu cijelog eksponata.

Zašto bih ja to radio?

Za razliku od bonsaija gdje se bavimo živim bićem u oblikujemo njegovu završnu formu, suiseki je takav kakav je, možete ga malo popraviti i takav će ostati zauvijek. Možete mu eventualno mijenjati postolje, računajući da ono koje ste zamijenili neće biti iskoristivo za drugi kamen.

Ako to možemo nazvati prednošću, za skupljanje kamenja u prirodi nema sezone, skupljate kad želite. Dakle u pauzi, kad nemate nikakvog posla s bonsaijem, a postolje vam može oduzeti prilično veselih sati za planiranje, oblikovanje, višestruko brušenje,  bojanje i glancanje. Nema pritiska, napraviš dio posla, presadiš bonsai, pobrusiš malo tu malo tamo,  orežeš bonsai, i tako s popuni vrijeme i smanjuje nestrpljivost.

I opet sam ja na teoretskoj razini, ali ajd, idem napraviti jedan mali suiseki za početak. Suiseki može stati na dlan, a može biti i metar sa metar, nije li to sjajno?

Nekako mi se čini da suiseki zaista može osloboditi kreativni duh, posebno kod oblikovanja odgovarajuće daize radi postiozanja željenog efekta i naglašavanja pojedinic značajki kamena kako bi cjelokopna slika bila očita i jasna promatraču.

Vidio sam neke kamenove koji ne predstavljaju ništa, nikakav pejzaž ili objekt, jednostavno su lijepe teksture ili kombinacije boja, možda zanimljivog neodređenog oblika nalik slulpturi, ali uz daizu predstavljaju pravi umjetnički doživljaj. Nešto sto bi u slikarstvu bila apstrakcija.

Umjetničko oko u nekom će kamenu prepoznati konja, zmaja, dinosaura ili neku drugu živinu.

Još mi preostaje da proučim ima li kakvih posebnih pravila oko slaganja suisekija, stilova, formi ili štogod, iako mi se čini da je sve skupa prilično slobodna forma.

Nevjerojatno je kako običan kamen iz prirode u svom prirodnom obliku može biti lijep kad se očisti i osuši i kad mu karakteristike nisu narušene brojnim detaljima hrpe kamenja na kojoj je lažao ili skrivene u zemlji u kojoj je bio napola ukopan.

Dakle, kamenje, pazite se, pratim vas.

E da se ne patim s provjerom autorskih prava na fotkama diljeminterneta najbolje da linkam jednu od galerija, npr.Bonsai Empire Suiseki Gallery, a ako želite još potražite na Googleu ili kliknite ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar