nedjelja, 7. listopada 2012.

Bonsai kalendar - prolog

Bilo bi dobro imati nekakav bonsai kalendar radova, pomislim ja i krenem tražiti je li to već netko napravio.
Utvrdio sam da ima nekoliko ljudi od entuzijasta do stručnjaka koji su objavili nekakve kalendare radova s bonsaijem tijekom godine. Ali, ti se kalendari razlikuju.
I sad se pojavi generaln problem kako napraviti svojevrsnu bonsai kalendar kompilaciju koja bi koliko toliko odgovarala istini. E, nije lako.

A u čemu je zapravo problem?

Naletio sam na jedan kalendar gdje se u nekakvom jesenskom mjesecu (ako se dobro sjećam) radi presađivanje. O, zbunjenosti! I onda dok sam se čudio kako to može biti, skontam da je kalendar napravljen za Austriliju. Dakle prvi problem je lokacija, vremenska zona i sve te sezonske dibi-dabi sheme. Ali dobro, moj kalendar bi se trebao držati moje zone, s obzirom da pišem na hrvatskom. Znači prvo ignoriram sve zone u koje ne spadamo, to mi ne može pomoći.

Doduše, ako ćemo pošteno, kasnije sam skontao da zapravo nema veze, radovi su isti po sezonama samo se razlikuju mjeseci u kojima se pojedine sezone i godišnja doba pojavljuju na globusu. Pa ako se to pomakne za pola godine...

Ono što je već teži problem, je to što se sama suština prijedloga i savjeta razlikuje od autora do autora. Kod nekih se air-layer ne smije skidati u rujnu, o do tada nije skinut, dok kod drugih tu nestrpljivu radnju možemo raditi do kraja listopada. Preostaje dakle da svatko napravi prema svom nahođenju.

Zašto postoje ovakve razlike? Mislim da zato jer nije kalendar bonsdai radova nešto kao dogovoreni sasatanak ili državni praznik, pa da datum strogo vrijedi. Nije isto o kojoj se vrsti biljke radi, kakva je klimatsko podneblje, kakva je trenutna klima, i kakva će kčima biti u narenom periodu. I to nije sve...

Znači, jako puno raznih znanja je potrebno, ali i još više iskustva, po mogućnosti vlastitog.

One vrste bilja koje zovemo osjetljivima, posebno trebaju idealne uvjete za razvoj ovoga ili onoga. Stoga tu kalendar može pomoći generalno, posebno ako su predviđeni radovi koji se poklapaju s životnim ciklusima biljke u mjenom prorpdnom staništu.. Ali, kao što znamo, zima ponekad kod nas liči na jesen, a ljeto na proljeće, ništa nije sigurno, pa i biljke se zbune a kako nećemo mi.

Moj sljedeći zaključak je da kalendar ipak treba biti fleksibilan. Kad kažemo da se drveće iz prirode vadi u proljeće onda iza toga neizostavno slijedi pitanje: a kad je proljeće? Kalendarski možemo uzeti datum, ali varljiva priroda ne mari za to, pa nekad proljeće bude prije , nekad poslije, temperature baš ne slijede kalendar kako smo mi učili u osnovnoj školi kad je klima još bila stabilna..

Moram još malo promisliti o svemu pa možda na ovom dnevnikum osvane i moja verzija kalendara bonsai radova.

2 komentara:

  1. MOguće je napraviti kalendar ali umjesto imena mjeseci treba koristiti termine tipa:
    - početak sezone vegetacije
    - usred sezone vegetacije
    - u sezoni mirovanja
    - na kraju sezone mirovanja

    OdgovoriIzbriši
  2. Apsolutno! Slažem se, hvala na sugestiji :)

    OdgovoriIzbriši