utorak, 16. srpnja 2013.

Umro javor

Prilično šokantno. Počneš slijediti stariju braću i sve napraviš po PS-u, ono, zadovoljan.
I nakon dobrog početka nešto krene u krivo i to nakon više od dva mjeseca. Na što li se svodi rješavanje takvih problema. Pitaš za nekoliko mišljenja, najbolje je da su različita jer od toga dobiješ više, a kad ti se sve skuha u glavi napraviš po svome.

No nećemo sad očajavati, ima teorije ispred , iza i okolo toga.


Kaže se da ne treba drvo "bez hude sile" uopće dirati prve godine, samo mu dati piti i jesti. I onda neki tamo panj propupa i počnu rasti grančice, sav se raspilaviš od miline i već kombiniraš koja će grana u budućnosti igrati neku važnu ulogu. Nakon dva mjeseca, listanja i protezanja, grane se jedna za drugom osuše pa počneš tražiti zgodno mjesto za odložiti panj, te kako upotrijebiti novonastali višak supstrata.
Eto, dogodilo se i nije tako strašno kako se isprva činilo.

No mene sad zanima, zašto....
Dakle ako panj kojem je odsječena krošnja i orezano korijenje potjera to znači da u njemu ima života. Ali to ne znači na nije pod stresom i da lagano ne umire. Taj panj naime mora u sebi imati dovoljno energije da potjera par pupova s namjerom da stvori lišće. Bez lišća nema razvoja korijenja. Ovaj moj je imao dovoljno da potjera čak četiri izbojka, no očito da je to sve skupa bilo premalo da bi se zatvorio krug. nakon što je energija iscrpljena sve je stalo, a novo se korijenje očito nije razvilo.ž

Uspoređujem to s drugim panjem javora, dva metra dalje. On je bio nešto zdraviji, barem je tako izgledao, i potjerao je bolje. To je trajalo nešto više od dva mjeseca. Stao je s rastom istovremeno kad i ovaj poginuli, kao da su se iscrpile zalihe energije. I sad, jedan je umro a drugi odlučio sve izbojke okititi novim svijetlo zelenim vrhovima. Vidim čak da su internodiji od početka bili prilično veliki, čak do deset cm, onda je sve stalo i sad se događa neki novi rast, s kraćim internodijima. Kao da je korijenje napokon uspostavilo ravnotežu, dva tjedna je bio na rubu, i odlučio je djelovati. Lišće je veliko ko šlape i vjerojatno je fotosinteza bila zadovoljavajuća. U međuvremenu smo imali i jednu intervenciju protiv pepelnice, a počelo je i hranjenje Fertiplusom.

Konstatiram, na novoj biljci koja je preživjela određeni šok, uvijek se događa jedan prvi "fake" izrast koji je samo posljediica ranije uskladištene energije i gradivnih materijala. Uspostavi li se metabolizam prije nego se drvo iscrpi, sve će biti u redu. U suprotnom, imaš dva panja, jedan živ, jedan mrtav.

1 komentar:

  1. Šteta što nje preživio, drvo javora je prekrasno. Dobro je znati ovako neke sitnice da znate što možete očekivati

    OdgovoriIzbriši